Adrian Rus și Yamaha R1, un model legendar, pregătiți pentru noul sezon competițional

"Motociclismul sportiv este, culmea… un sport, își începe interviul Adrian Rus, dublu vicecampion național la clasa Superbike în anii precedenți). De ce spun asta? Am observat că acceptiunea generală este destul de distorsionată vis-a-vis de efortul depus în realitate de către pilot, dar și vis-a-vis de pregătirea fizică și psihică necesară pentru a face față rigorilor unei competiții. Cei care se uită la curse, de obicei dintr-o poziție confortabilă, tind să creadă ca pilotul stă doar pe o șa și face stânga-dreapta și totul vine de la sine. Cred că este cel mai injust sport din acest punct de vedere..."
Prin comparație cu alte sporturi, spre exemplu cu fotbalul, care presupune în primul rând rezistență la efort și alergare, motociclismul sportiv necesită abilități tehnice avansate, reflexe rapide și un control precis al motocicletei. Acest sport combină agilitatea, echilibrul și curajul, provocând sportivii să își depășească limitele în fiecare cursă. În motociclismul sportiv, provocarea constă nu numai în a-ți păstra poziția în șa, ci, mai degrabă, de a face față unui efort de neimaginat de către majoritatea privitorilor, poate chiar înzecit față de majoritatea altor sporturi.
Acest lucru se datorează unor forțe la frânare foarte mari, faptului că ești obligat să te sprijini în rezervor și trebuie să îți adaptezi poziția și centrul de greutate constant, atunci când intri în viraje. Aceste ajustări ale poziției necesită un antrenament intensiv și o bună cunoaștere și înțelegere a principiilor fizice implicate în motociclismul sportiv. Fiecare mișcare trebuie să fie precisă și atent calculată, de la accelerare, când motocicleta tinde să te arunce și până la frânare și manevrele complexe realizate în curbe. Astfel, motociclismul sportiv nu este doar un test de viteză, ci și unul de finețe și coordonare, un test care se dă în condițiile în care factorii de risc asaltează non-stop psihicul fiecărui pilot, mai mult sau mai puțin experimentat.
2018, anul cel mai memorabil din cariera în motorsport
Pentru Adrian Rus, cel mai memorabil moment din cariera de motorsport a survenit în 2018, anul în care a terminat primul sezon competițional pe podium la general. Tot 2018 a fost și anul în care sportivul a obținut locul 3 la finele unui sezon competițional în care provocarea cea mai mare a fost aceea de a concura cu piloți foarte experimentați.În ceea ce privește sezonul competițional trecut, acesta a fost unul tumultos, încărcat de provocări și chiar de lecții importante. Dar, întrucât adevărata provocare este aceea de a ne depăși pe noi înșine, strategia pentru 2024 este de a profita la maxim de lecțiile oferite de ultimii trei ani și de folosi experiențele acumulate în încercarea de a nu repeta anumite tipuri de erori. În motorsport însă, factorul financiar este deosebit de important și, de multe ori, sportivii sunt obligați să își aleagă cum își împart timpul disponibil între antrenamente, strategie competițională și găsirea de sponsori care să susțină această activitate atât de plină de adrenalină și de satisfacții, însă mare consumatoare de resurse financiare.
"Pentru mine, sezonul trecut a fost unul tumultos, aș putea spune. De altfel, în ultimii trei ani parcă doar de lecții am avut parte și mai puțin de reușite. Este adevărat însă că am și învățat multe și, acum, pot chiar să dau mai departe experiența acumulată și celor mai tineri membri ai echipei Daf Corse…"
Fiecare viraj este o luptă cu instinctul de conservare
Pregătirea fizică este esențială în motociclismul sportiv, ca în orice alt sport. Programul însă este foarte bine pus la punct și trebuie respectat întocmai. În fiecare săptămână vorbim, în medie, de trei antrenamente de crossfit la sală și două de cardio (bicicletă/alergare). În plus, în funcție de condițiile meteo, pregătirea fizică presupune și timp petrecut în șaua motocicletelor de motocross, extrem de solicitante fizic. Psihicul este însă la fel de important în acest sport, în condițiile în care, la fiecare viraj te lupți cu instinctul de conservare.
"Din punct de vedere al pilotajului, la intrarea într-un viraj sunt vreo 5-7 operațiuni de făcut, ca să le separ oarecum. Peste toate astea, se adaugă tensiunea psihică asociată practicării acestui sport. Iar atunci când discuția care se desfășoară în mintea fiecărui pilot pare că se termină din lipse de argumente suplimentare, apare o încordare maximă, ceea ce se traduce de fapt prin oboseala extremă din timpul unei curse. Acum, să ne imaginăm că dialogul acesta are loc în 0,1 secunde, pentru că totul se întâmplă prea repede și ajungi la 200 metri și frânezi. Este o senzație pe care doar un pilot poate să o descrie, după ce a trăit-o…
Yamaha R1, un model de o notorietate fără prea multe explicații
Yamaha R1, cel mai avansat pachet electronic la momentul lansării în 2015, deși, în cei nouă ani de dezvoltare, casa din Iwata a propus 3 versiuni upgradate ale modelului de bază. Yamaha R1 pe care concurează Adrian Rus este un model special derivat din ceea ce putem cumpăra din showroom. Este unicat în România și a fost adus direct din Endurance World Championship, pentru a participa în competițiile interne.
"Sistemul electronic este unul extrem de avansat, care permite configurarea setărilor de control al tracțiunii, diferit pentru fiecare viraj în parte, sistemul anti-wheelie, care este unul mult mai granular ca setări și de asemenea sistemul Engine Braking care este foarte important în competiții. Ciclistica și modul de lucru al propulsorului sunt aspect care fac ca motocicleta să fie cu adevărat specială și chiar să impresioneze, în sensul că acest motor este unul de tip crossplane, chiar dacă are 4 cilindri în linie."
Yamaha R1, o motocicletă avantajată de pilotajul de tip fluid
În competiții, toate componentele motocicletei sunt folosite la maxim, iar de cele mai multe ori, echiparea de fabrică nu face față unor astfel de solicitări. Asadar, la capitolul suspensie, furca este schimbată complet – jugurile au alt unghi, jambele sunt mai groase, cursa este mai lungă, dar vorbim și de alte detalii de finețe în ceea ce privește hidraulica motocicletei. Amortizorul spate, la fel, este înlocuit cu o unitate specifică pentru competiții. Bascula și alte elemente de geometrie, sunt modificate și ele. Carenajul, evacuarea, admisia, frânele (pompă/discuri/senzori), pneurile, sunt doar câteva din lista lungă de modificări sau ajustări efectuate la Yamaha R1.
Propulsorul nu este modificat, ci mai degrabă optimizat, ca și funcționare, fiind realizate reglaje fine pe Dyno, reglaje care sunt însă foarte complexe. Pentru a stoarce ultimii 10 cai, se poate lucra chiar și o săptămână pe dyno pentru a aduce modificările necesare și a testa performanțele obținute.
"Fiecare motocicletă are însă atuuri și "mâini moarte", însă cel mai important lucru este ca tu, pilotul, să poti găsi acel stil de pilotaj eficient pentru modelul tău de motocicletă, ca să poți pune în valoare avantajele. R1 este mai degrabă o motocicletă care este avantajată de pilotajul de tip 'fluid', alte modele însă funcționează mai bine pe stilul "stop & go".Cu Yamaha poți câștiga niște zecimi în viraje, ca mod de intrare și viteză minimă mai mare decât a concurenței, însă, apoi se pierde pe linia dreaptă și mereu trebuie să gestionezi acest aspect."
Cuplul și ciclistica dulce, combinația ideală pentru o Yamaha R1
Pentru Adrian Rus, Yamaha R1 este cea mai echilibrată motocicletă pentru mersul pe circuit. După ce a probat toate modelele înainte de a lua decizia de a se orienta către casa din Iwata, atletul a concluzionat că este cea mai potrivită alegere și în ceea ce privește ușurința pilotajului.
"Nu există motocicleta perfectă, dar, poate că în acest caz, există un "bine universal" la care poate adera un rider, care să îi permită să se simtă confortabil imediat. Yamaha a fost pentru mine cea mai apropiată ca și caracter, de ceea ce îmi doresc eu la curse: cuplul care să mă propulseze rapid afară din viraj și ciclistica "dulce" care îți dă încrederea necesară pentru a încerca mereu să frânezi mai târziu sau să accelerezi mai devreme. În drumul spre următoarea victorie…"