Siguranța în motorsport: Măsuri preventive și intervenția eroilor nevăzuți

Material realizat de ISU Argeș
Spectacolul, uneori, aduce asumarea de riscuri, iar pentru a limita posibilele efecte negative, este nevoie de luarea unor măsuri preventive.
În motorsport, accidentele și incendiile nu sunt ceva de nelipsit, de multe ori, fiind la doar un pas de a se întâmpla. La limitarea riscului de producere ale unor astfel de incidente contribuie toți participanții la eveniment, începând de la organizatori și concurenți, până la autoritățile locale și instituțiile cu rol de intervenție în situații de urgență.
În perioada 08 – 12 mai, anul acesta, Argeșul a fost ambasadorul motorsportului în România, aici desfășurându-se două dintre cele mai spectaculoase competiții din țară, respectiv Raliul Argeșului, cu probe în Pitești, Albota, Arefu - Transfăgărășan și Berevoești și etapa a doua a Campionatului Național de Off-Road UXO 2024, ce a avut loc în Albeștii de Muscel.
Ambele evenimente au generat momente cu adrenalină la cote maxime, având în vedere motoarele ținute numai în zona roșie a turometrului și vitezele care s-au atins pe parcursul probelor, aceste situații extreme crescând riscul de a apărea incidente nedorite.
Astfel, pompierii argeșeni, dar și scafandrii ai Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Olt, Prahova și Argeș, au fost detașați în apropierea zonelor de concurs ale Raliului Argeșului, pentru a interveni, în cel mai scurt timp, la situațiile de urgență deosebite, prin acordarea primului ajutor calificat, descarcerare, intervenția la incendii și salvarea din mediul acvatic.
În aceeași măsură, salvatorii au asigurat prima intervenție și în cadrul Campionatului Național de Off-Road UXO 2024, unde mașinile preparate special pentru teren accidentat au făcut cu adevărat un show extrem.
Totodată, premergător startului în competiții, se fac și ședințe tehnice, unde participă și pompierii, aici fiind prezentate și sistemele de siguranță ale mașinilor de competiție, care îi protejează pe ocupanți și care odată acționate pot evita și chiar stinge un incendiu izbucnit la vehicul.
Pentru ca momentele de atracție să fie posibile, a fost nevoie ca piloții să simtă că sunt în siguranță, iar la acest obiectiv au contribuit și pompierii, asigurând intervenția la nevoie cu ajutorul a 22 de autospeciale, încadrate cu peste 90 de salvatori, dispuse în mai multe puncte strategice.
La finalul celor două competiții, a fost sărbătorit și succesul bunei organizări, nefiind evenimente deosebite, iar participanții s-au bucurat de spectacolul oferit pe patru roți.
Sursă imagini - ISU Argeș