Pasiunea pentru cursele de cai și cea pentru motociclism se întâlnesc într-o societate marcată de dorința de libertate și explorare

Atât caii, cât și motocicleta reprezintă un mod de viață pentru unele persoane. Poate, "mijlocul de transport" către epoci în care viața ne lăsa mai liberi și ne permitea să visăm din plin și să călătorim mai mult, chiar dacă nu pe distanțele de astăzi și nici cu atâta rapiditate. Atât caii, cât și motociclismul au puterea de a agrega comunități, facilitând socializarea și legarea unor prietenii bazate pe pasiune, mai presus de orice. Orice călătorie îți permite să afli lucruri noi, despre tine sau despre cei din jur, descoperind în același timp natura și simplitatea, dar și tihna atât de necesară celor care s-au obișnuit cu ritmul de viață alert, predominant urban.
Pentru unii, motociclismul este o pasiune de o viață, pe care, cei mai norocoși, au șansa să o concretizeze și să o pună în practică la modul real. Ovidiu Cristian Vâjială este un astfel de exemplu.
Cristian este cunoscut pentru activitățile legate de cursele de cai, fiind cel care a pus bazele Asociației Eclipse Racing, al cărei Președinte de Onoare a fost Ivan Patzaichin, reunind oameni din mass media (Mihaela Tatu, Cosmin Cernat), publicitate, avocatură, administrația centrală, alături de care au devenit primii proprietari români care au câștigat curse de cai în afara granițelor după 1945. Recent însă, Cristian și-a descoperit și pasiunea pentru motociclism. Motocicleta sa este un Neo Sport Café – o motocicletă care reflectă stilul său de viață, undeva între clasic și sportiv, un amestec de modernitate și stil consacrat, tradițional, am putea spune. Este o motocicletă urbană, versatilă, care îți permite să te deplasezi ușor prin oraș, dar poți și călători cu ea pe distanțe mai mari, atunci când simți nevoia să evadezi din cotidian.
"Motocicleta reprezintă de fapt un mijloc de a mă debarasa de aparențe. De a renunța la superficialitate, păstrând esențialul. Sincer, îmi place să mă duc la întâlniri oficiale cu oameni scorțoși îmbrăcat în motociclist. Deși, în aparență, echipamentul moto e complex, ne îmbrăcăm, de fapt, foarte simplu și cu puține haine, ceea ce mie îmi place. Nu sunt un tip "multi-strat" și am renunțat de mult la aparențe și la "eleganța" superficială care caracterizează România actuală", afirmă Cristian Vâjială, Fondator www.magazinulcailor.ro.
Motorsportul și cursele de cai, opțiuni de petrecere a timpului liber
Atât cursele de cai, cât și motorsportul, în termeni de free time spending și leisure events, din punctul de vedere al publicului, am putea spune că se află în competiție, pentru că se luptă să atragă public și este o competiție acerbă pe zona asta. Însă motorsportul din România este cu mult înaintea curselor de cai, pentru că este, totuși, organizat de oameni care activează în domeniu și are un caracter majoritar privat.
În cazul curselor de cai, vorbim de un sector în care statul joacă rolul cel mai important, ceea ce face ca rolul oamenilor implicați și pregătirea lor profesională să devină cu atât mai importante.
Continuând paralela dintre cai și motociclism, am putea considera cursele de cai ca pe Moto GP în lumea motociclismului. Dintre toate rasele, Pur Sângele Englez este cel mai rapid cal din lume, fapt care se datorează unui proces de selecție riguros, desfășurat pe parcursul mai multor secole, proces fundamentat pe cunoștințe avansate și cercetări minuțioase. Această rasă a stat la baza curselor de cai, încă de când au început să fie organizate în mod oficial și această tradiție se păstrează în continuare. Cu toate că există și alte discipline ecvestre, cursele de cai sunt acel mult-râvnit Olimp, dincolo de care nu mai există decât cerul.
"Dacă la o motocicletă ai 100 și ceva de kilograme sub tine și mulți cai putere, controlați și cu multă tehnologie, călare ai 500 de kilograme sub tine și un cal putere, care poate ajunge și la o viteză de 60 de kilometri pe oră. Însă calul îl controlezi doar cu gingășia gesturilor și atingerii – te ascultă dacă știi să lucrezi cu el, pe când motocicleta te ascultă oricum, dacă știi să mergi și are ABS, controlul tracțiunii și alte sisteme de siguranță.
Însă, în ambele cazuri de "Ride It, Live It", ai nevoie de finețe și blândețe în comenzi, dacă vrei să fie o plăcere și să fii și în siguranță. E o chestiune de talent și mult exercițiu", este de părere Cristian Vâjială.
Magazinul online "magazinulcailor.ro", un punct de referință pentru pasionații de cai
Caii de curse reprezintă însă centrul preocupărilor lui Ovidiu Cristian Vâjâială, iar magazinul său online – www.magazinulcailor.ro reprezintă amprentă pe care o lasă asupra domeniului său de activitate. Magazinul a fost gândit de Ovidiu și asociata sa, Raluca Baccanti, care este și proprietară de cai și sportivă cu competiții câștigate la activ, ca o modalitate de a oferi clienților sfaturi din propria experiență extensivă din domeniul ecvestru. Prin promptitudinea cu care se răspunde solicitărilor clienților și partenerilor, magazinulcailor.ro a devenit un punct de referință pentru pasionații domeniului din România, care primesc răspuns la solicitările lor, dar și cele mai bune variante posibile, direct de la cei doi asociați.
Ca în orice domeniu, pasiunea joacă un rol esențial în dezvoltarea unui astfel de business, într-un domeniu care vine la pachet cu multe provocări pe parcurs. Dar, ceea ce face ca business-ul să evolueze constant este dorința celor doi asociați de a contribui la dezvoltarea acestui domeniu, la popularizarea curselor de cai ca mijloc de a petrece timpul liber, hipismului și a sportului ecvestru.
"Pasionații domeniului cunosc aspecte interesante legate de cursele de cai. Puțini știu însă că, în spatele unor filme ca Secretariat și Seabiscuit, stă o realitate de netăgăduit, povești reale în care un cal a salvat destine și vieți (lucrul pe care îl face și motocicleta, în cazul multor persoane). Sigur că este foarte multă muncă, dar nimic de valoare nu se obține fără ea", precizează Cristian.
Senzație de libertate și aventură reunește oameni animați de aceleași principii
Indiferent însă de modalitatea favorită de a ne petrece timpul liber, la cursele de cai sau la o tură pe motocicletă, ceea ce este cel mai important este să ne regăsim în ceea ce facem. Pentru cei care caută senzația de libertate și de aventură, soluția este (aproape) întotdeauna aceea de a ne reîntoarce la natură, de a ieși din zgomotul orașului și din agitația urbană și de a explora drumurile mai puțin bătătorite și, bineînțeles, de a împărtăși ceea ce descoperim cu acei din jur.
Deși mediul online ne poate ajuta să ne conectăm mai ușor, nu poate înlocui niciodată interacțiunea socială și sentimentul că ți-ai găsit, în sfârșit, comunitatea din care faci parte cu adevărat. Încheiem acest interviu cu recomandările lui Cristian, adresate cititorilor acestei reviste:
"Pe cât posibil, ar fi bine să nu renunțăm la visele noastre, oricât de greu ni s-ar părea pentru că, atât timp cât ne urmăm pasiunea și credem cu adevărat în ceva, vor apărea și oamenii potriviți. Poate nu imediat, dar vor apărea în drumul tău. Iar dacă drumul nu există, universul îl va crea pentru tine, dacă ești cu adevărat temerar!
În orice sport, disciplină, meserie, nu trebuie să uităm însă de unde am plecat și cine ne-a învățat să facem ceea ce știm. În domeniul cailor, lista e nesfârșită și cei care m-au învățat nu sunt din România. În ceea ce privește motociclismul, vreau să le mulțumesc lui Andrei Ion de la Școala Moto Born Free Riders și lui Răzvan Radu de la Academia Titi Aur, pentru că, datorită lor pot merge și repede, dar și în siguranță pe șosele României care, încă, sunt furcile caudine ale Europei, în materie de trafic", afirmă, în încheiere, Cristian Vâjială, Fondator www.magazinulcailor.ro