De la jurnalism la motorsport: Povestea unei pasiuni și a drumului către succes

17/06/2024

Q: Ce te-a determinat să te implici atât în jurnalism, cât și în motorsport, două domenii care, la prima vedere, par destul de diferite?

Alina Aliman: Jurnalism fac de foarte mulți ani, de când mă știu. Practic, este job-ul pe care nu l-aș lăsa pentru niciun altul din lumea asta; după atât de mulți ani petrecuți în domeniu, încă îmi place să vorbesc cu oamenii, să descopăr domenii diferite, să spun mai departe povești ale persoanelor creative, ale celor pasionați, să împărtășesc cu comunitatea mea lucrurile interesante de care aflu. Și, tot de când mă știu (cel puțin de când am fost în stare să ajung la pedale) mi-a plăcut să fiu în mașină, să conduc. Multă vreme o plimbare cu mașina mă relaxa mai ceva decât o ședință de Yoga. Din păcate, cu traficul zilnic din București, așa ceva nu mai este posibil. Cred, sincer, că șofatul seamănă întrucâtva cu munca de jurnalist - trebuie să fii mereu atent, concentrat la ce se întâmplă în jurul tău, să anticipezi reacțiile celorlalți, să accelerezi și să frânezi când trebuie. Dar, mai presus de orice, înseamnă să fii responsabil.

Q: Cum reușești să îmbini activitatea de jurnalist și redactor șef cu pasiunea ta pentru motorsport și participarea la competițiile de regularitate?

Alina Aliman: Sunt două lucruri diferite și ale mele amândouă în același timp. Participarea la competițiile de regularitate este un hobby de weekend, jobul meu de jurnalist este… zilnic. Uneori, activitatea de journalist continuă și în weekend. Poate că uneori trebuie să le mai împac, să iau laptopul cu mine la curse și în pauze să mai completez ceva la un articol sau în postările de social media.

Q: Ce te-a inspirat să începi să concurezi în motorsport și care a fost momentul tău de debut în lumea competițiilor?

Alina Aliman: Mi-aș fi dorit mult, mult de tot, ca aceste competiții de motorsport să fi existat și când eram eu adolescentă - cred că n-aș mai fi plecat acasă de pe pistele de karturi sau de la antrenamente. Am ajuns printr-o întâmplare (sau o coincidență fericită, aș spune, deși eu cred că aceste coincidențe sunt doar confirmările că un anumit lucru trebuia să îți iasă în cale la un moment dat) la competițiile pe circuit de la Romanian Retro Racing și la competițiile de regularitate organizate de Retromobil România. O prietenă dragă, Mirela Bucovicean, concura de mai multă vreme și, stând de vorbă cu ea, mi-am dat seama că mi-ar plăcea și mie să ajung la competiții. Soțul meu a cumpărat o mașină istorică, am intrat în curse alături de el, pe post de copilot, și am mers la mai multe raliuri de regularitate în țară și pe circuite în această formulă. După câțiva ani am achiziționat încă o mașină istorică și acum concurăm amândoi din postura de piloți.

Q: Ce realizări notabile ai obținut până în prezent în motorsport și care sunt cele mai memorabile experiențe pe care le-ai avut în competiții?

Alina Aliman: Sincer, pe mine mă bucură mai mult participarea și oamenii pe care îi cunosc cu această ocazie, prietenii pe care mi i-am făcut aici. Nu-mi aduc aminte toate premiile pe care le-am luat în toți acești ani, sincer îți spun. Îmi amintesc de prima cursă pe circuit, în calitate de copilot, când habar nu aveam nici cum arată traseul, nici cum o să meargă mașina, când la antrenamente a picat jumătate din tobă pe asfalt și totuși am ajuns pe locul 1 la Open. Și cred că cea mai recentă participare la raliul de regularitate de pe MotorPark România s-a lăsat cu cele mai multe premii - trei premii întâi la diverse categorii și un premiul II la categoria open.

Însă m-au bucurat mai mult oamenii pe care i-am întâlnit și mai ales faptul că în fiecare cursă am învățat ceva nou despre mine și despre mașină - am învățat niște "trucuri" de la copiloții care au mers cu mine, chestii tehnice de la toți pasionații de mașini și "șurubăreli", am învățat că mașina are și ea personalitatea ei și că trebuie să știi cum s-o iei ca să facă ce vrei tu, am învățat să mă feresc de șoferii vitezomani aflați la prima cursă, de cei imprevizibili… Și toate aceste experiențe m-au făcut cee ace sunt astăzi.

Q: Care sunt planurile și obiectivele tale pentru anul 2024 în ceea ce privește participarea la competițiile de regularitate?

Alina Aliman: Îmi doresc să pot să concurez la toate etapele de anul acesta de la Romanian Retro Racing, însă depinde mult și de program, și de mașină. Și sper să mă bucur de fiecare etapă în parte.

Q: Cum influențează pasiunea ta pentru frumos și pentru scris activitatea ta în lumea motorsportului și în ce fel te ajută aceste abilități în concursuri?

Alina Aliman: Mă ajută să arăt bine când sunt pe podium și să am niște postări frumoase pe social media cu mașini. Glumesc, desigur. Atâția ani pe teren ca jurnalist mă ajută să descifrez mai repede oamenii, să știu când să tac și să-i ascult, când să vorbesc. Să înțeleg repede traseul și să fiu atentă la detalii.

Q: Care sunt principalele aspecte pe care le-ai învățat din motorsport și cum te-au ajutat acestea în cariera ta de jurnalist?

Alina Aliman: Pe mine condusul (și nu doar acum în motorsport) m-a învățat răbdarea. Și faptul că trebuie să te gândești bine și să analizezi tot ce e în jurul tău înainte să iei o decizie care te poate afecta și pe tine și pe ceilalți participanți la trafic (indiferent despre ce trafic vorbim). Că această analiză trebuie să o faci rapid, într-o fracțiune de secundă. Și că nu este loc de greșeli.

Q: Cum percepi evoluția motorsportului în România și care sunt provocările și oportunitățile pe care le vezi în acest domeniu?

Alina Aliman: Am văzut că motorsportul este un domeniu din ce în ce mai accesat, atât de tineri, cât și de cei mai puțin… în floarea vârstei. O grămadă de puști pasionați se întâlnesc la karting și la cursele de anduranță, o mulțime de oameni ajunși la pensie deja își scot mașinile istorice la competiții de regularitate. Mi se pare extraordinar.

Q: Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să se implice în motorsport în România?

Alina Aliman: Să se apuce de asta cu seriozitate - mai ales când vine vorba despre mașinile (motocicletele etc) cu care concurează, pentru că siguranța lor și a celor din jur ar trebui să primeze, întotdeauna. Să fie mereu fairplay. Și, nu în ultimul rând, să nu uite că orice competiție este… doar o competiție, așa că să zâmbească și să se distreze - altfel, de ce-ai avea un hobby care te face nefericit?!

Q: Cum crezi că ar putea fi încurajată și susținută mai mult implicarea femeilor în motorsport, atât în calitate de concurente, cât și de profesioniști în alte domenii legate de acest sport?

Alina Aliman: Cred că femeile trebuie să fie ele însele, mereu, dar poate mai ales în competiții. Eu văd multe fete în competiții și în rândul personalului tehnic și se descurcă excelent. Sunt sigură că fetele pasionate de mașini și curse o să-și găsească mereu drumul către pasiunea lor.

Q: Ce părere ai despre importanța modelelor feminine în motorsport și cum crezi că acestea pot influența și inspira tinerele pasionate de acest domeniu?

Alina Aliman: Cred că modelul într-un domeniu n-ar trebui neapărat să fie de vreun gen anume. Senna i-a inspirat și pe băieți și pe fete, deopotrivă, cu modul în care vedea competițiile și concurenții. Și o inspirație sunt acum și toate fetele care iau cupe în F1 Academy, pentru toată lumea. Important este să-ți urmezi pasiunile și să fii tu însuți, nici nu contează dacă îți place să conduci sau să scrii. Sau ambele, de ce nu?!