Cătălin Cedric Ghigea, inima și motorul competiției Romanian Retro Racing

05/06/2024

Romanian Retro Racing a început din dorința de a demonstra că mașinile istorice nu aparțin doar muzeelor și nu trebuie văzute doar la parade. Sunt mașini nemuritoare, adevărate opere de artă, care îmbină până la perfecțiune estetica și funcționalitatea, mașini care merită să fie rulate în continuare și, mai mult decât atât, să fie cunoscute. Organizatorul acestui eveniment, Cătălin Cedric Ghigea și-a dorit în primul rând să aducă pasiunea pentru automobilele istorice mai aproape de generațiile mai tinere, care nu au copilărit cu mașinile acestea. Povestea Romanian Retro Racing este una despre pasiune pentru domeniul auto, cu precădere pentru mașinile retro, dar o poveste cu un aer ușor nostalgic.

Romanian Retro Racing reunește astăzi participanți care și-au restaurat sau și-au cumpărat mașinile copilăriei lor. Mulți dintre ei au început cu o Dacie, iar mai apoi și-au adăugat în colecție mașinile pe care le vedeau doar în reviste, la televizor sau la gumele Turbo.

"În esență, toți suntem niște copii, doar că acum jucăriile noastre sunt reale. Și Romanian Retro Racing a fost creat pentru a oferi un mediu sigur și distractiv în care copiii mari să se poată distra și bucura de astfel de mașini și de poveștile din spatele lor, împreună, într-un cadru organizat", ne-a declarat Cătălin Cedric Ghigea, organizatorul Romanian Retro Racing.

Romanian Retro Racing, o poveste scrisă alături de prieteni și pasionați


Evenimentul Romanian Retro Racing a trecut prin mai multe stadii. În stadiul său incipient, marea majoritate a mașinilor aparțineau organizatorului, Cătălin Ghigea sau apropiaților acestuia. Fiind o competiție nouă, nu a beneficiat de foarte multă vizibilitate. Pe măsură ce timpul a trecut, numărul de autovehicule înscrise a crescut, competiția atrăgând din ce în ce mai mulți participanți care s-au reunit într-o adevărată comunitate. De-a lungul anilor, acest eveniment a fost finanțat de către organizator, însă a ajuns ca în prezent să se poate autosusține, având în continuare un potențial imens de creștere.

Cătălin Cedric Ghigea este însă inima și motorul competiției. Prin pasiunea sa contagioasă, cunoștințele vaste și dorința de a promova mașinile istorice, el reușește să atragă în jurul său entuziaști din lumea vehiculelor istorice. Cu dedicare, timp și resurse personale, Cătălin a sprijinit de-a lungul timpului campionatul, dornic să amplifice interesul pentru participarea mașinilor istorice la curse. A introdus în competiție mașini spectaculoase, unele dintre ele considerate a fi rarități chiar și în lumea muzeelor, cum ar fi DeTomaso Pantera sau Alfa Romeo GTV Turbo Delta. Prin pasiunea lui, a motivat și inspirat alți entuziaști să se alăture și să încerce cursele pe circuit cu mașini istorice.


"Toți oamenii de aici sunt prieteni, vin la circuit în primul rând să se distreze și în al doilea rând pentru că prietenii lor sunt aici. Nu este o comunitate închisă, este extrem de primitoare, dovada clară că acolo unde există pasiune există și bunătate. Acum ajungem la o medie de 25-30 de participanți în cadrul disciplinei Regularitate pe Circuit și în jur de 15-20 de participanți în cadrul vitezei pe circuit. Evenimentul a crescut și s-a maturizat de la an la an, întrucât suntem atenți la nevoile și sugestiile participanților, pentru că, până la urmă, acest eveniment este făcut din pasiune, pentru pasionați", a precizat Cătălin Cedric Ghigea.

Cătălin Cedric Ghigea este inima și motorul competiției


Experiența miilor de kilometri de probe speciale, comentariul sportiv al unor sute de curse i-au oferit lui Cătălin Ghigea cunoștințele necesare pentru a creiona modul de desfășurare al competiției, astfel încât participanții să aibă o experiență plăcută, să își cunoască mai bine automobilul de concurs și să își perfecționeze permanent stilul de pilotaj, stabilindu-și ținte realiste. De asemenea, a făcut ca această competiție să fie atractivă și pentru cei care încă nu gustaseră din adrenalina curselor cu automobile istorice de competiție.

Mașinile care iau startul în cadrul competiției Romanian Retro Racing trebuie să respecte însă anumite criterii. Aici vorbim de corectitudinea cu care sunt restaurate și întreținute și esențial, atestate de către Retromobil Club România, entitatea FIVA din România. De asemenea, mașinile care participă în cadrul disciplinei Viteză pe Circuit trebuie să respecte fișa tehnică FIA, trebuie să fie pregătite corect de competiție și în conformitate cu standardele internaționale pentru autovehicule istorice de competiție.


Romanian Retro Racing se desfășoară de mai bine de 6 sezoane, în principal pe cele două circuite consacrate din România și anume MotorPark România (Adâncata, IL) și pe Transilvania Motor Ring (Ungheni, TM). Chiar dacă au existat și etape "de test" pe ATA Academia Titi Aur sau la Prejmer Brașov, faptul că evenimentul a crescut atât de mult a dus la imposibilitatea de a folosi astfel de circuite, mai mici.

"Ne dorim în primul și în primul rând ca participanții noștri sa fie în siguranță, să se distreze și să plece cu amintiri frumoase după ce văd steagul în carouri. Să simtă că au luat parte la o experiența specială și să își dorească să se reîntoarcă cât mai curând. Și spunem cu mândrie că ne-a ieșit lucrul acesta, fapt confirmat de fiecare ediție la care se înscriu din ce în ce mai mulți participanți, care sunt nerăbdători să împărtășească celor din jur povestea fascinantă din spatele autovehicului sau restaurării acestuia", menționează reprezentanții Romanian Retro Racing.

Echipa de organizare a Romanian Retro Racing


Echipa de organizare a Romanian Retro Racing este alcătuită din dispozitivul ce face parte din organizarea propriu-zisă, în ziua evenimentului, dar și organizatorii din spate, care se ocupă de întregul proiect și de toate aspectele care sunt legate de acesta. Echipa reunește oameni cu adevărat pasionați, care nu doar că sunt dispuși, ci chiar entuziasmați să își petreacă sâmbetele, și acum și duminicile la circuit, înconjurați de aceste mașini speciale.

Pentru a asigura o desfășurare în cât mai bune condiții a evenimentului, membrii echipei Romanian Retro Racing sunt divizați in funcție de aria de expertiză. În cadrul etapelor, pentru desfășurarea evenimentului este necesar în primul rând să fie acordată atenție siguranței pe circuit.

"Avem nevoie de un Director Sportiv, care are grijă ca toate elementele ce alcătuiesc timpul petrecut pe circuit să se îmbine perfect. Avem nevoie de Responsabil pentu Securitate și Traseu, care se asigură că traseul este optim și evenimentul se poate desfășura în siguranță pe circuit și un Comisar Tehnic care se asigură că mașinile ce participă respectă regulile pentru categoriile din care fac parte. În plus, ne bazăm pe un Responsabil cu Relațiile cu Sportivii și Participanții și, nu în ultimul rând, pe Responsabilul cu Cronometrarea, fără de care nu ar exista o miză pe circuit", precizează organizatorii.

Rolul Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS) și al Retromobil Club România (RCR)


FRAS are un rol important în cadrul disciplinei Viteză pe Circuit. Mașinile din această disciplină sunt pregătite conform fișei tehnice FIA și concurează la standardele la care concurau pe vremuri. Au o limitare precisă în ceea ce privește modificările pe care le pot aduce mașinilor, în așa fel încât acestea să respecte era din care fac parte. Campionii din cadrul Vitezei pe Circuit sunt premiați în cadrul Galei Campionilor FRAS, iar piloții pot participa în cadrul campionatului, pentru această categorie, doar dacă sunt licențiați de către FRAS.

Retromobil Club România are cel mai important rol în cadrul competiției. Practic, competiția este dedicată comunității Retromobil. Toate mașinile din cadrul disciplinei Regularitate pe Circuit trebuie să fie atestate de către RCR și trebuie să îndeplinească standardele FIVA.

"Trebuie menționat faptul că aceste competiții de regularitate au apărut practic în România mai întâi datorită Retromobil, ce a adus raliurile de regularitate aproape de comunitatea sa, pentru ca, ulterior, să luăm această disciplină și să o adaptăm într-un mediu sigur și restrâns, pe circuit", detaliază Cătălin Cedric Ghigea.

Rolul Romanian Retro Racing în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural al mașinilor istorice în România


Romanian Retro Racing este încă în creștere, întrucât se adaptează permanent cerințelor participanților, dar și limitărilor impuse de autovehiculele istorice. Organizatorii își doresc să le promoveze integritatea și să le păstreze într-o formă corectă și sigură, astfel încât nu pot încuraja modificări ce nu corespund valorilor pe care competiția le promovează. Cu toate acestea, schimbarea prin care trece este la nivelul elementelor suplimentare care sunt adăugate etapă de etapă. Pe circuit, regulile jocului se modifică și sunt adaptate pentru ca acesta să nu devină monoton, iar în paddock sunt invitați parteneri ce pot aduce un plus de valoare evenimentului.

Romanian Retro Racing adună astfel o comunitate impresionantă de mașini la start, însă nu numai. Mulți dintre participanții ultimei ediții au fost mai întâi spectatori sau au venit din joacă la circuit și s-au îndrăgostit de mașini și de atmosfera evenimentului, dorindu-și să devină parte din comunitate. O parte din ei au venit de mici copii la circuit, precum Victor Ionescu, care a participat la cea mai recentă ediție a Romanian Retro Racing în cadrul Vitezei pe Circuit în mașina tatălui său, după ce sezoane la rând a participat ca si copilot în cadrul regularității.

"Am învățat odată cu Romanian Retro Racing că pasiunea nu are vârstă, că participanții noștri sunt extraordinar de primitori și săritori. Avem încredere și, uitându-ne și pe cifre, că vom avea din ce în ce mai mulți pasionați care ni se vor alătura. Deși noi am început cu cursele pe circuit, am ajuns să organizăm anul trecut și primul nostru eveniment în afara circuitului, intitulat Wine and Wheels. Ne dorim să începem să pornim alături de comunitatea nostră și în afara circuitului, tocmai pentru că există un apetit pentu asta", afirmă Dl. Ghigea.

Romanian Retro Racing, o experiență resimțită pe deplin pe circuit


Romanian Retro Racing a pus astfel bazele unei comunități de oameni inimoși ce împărtășesc aceeași pasiune pentru automobilele istorice. Cu fiecare ediție, comunitatea Romanian Retro Racing crește sau, mai bine zis se îmbogățește cu noi povești care cresc popularitatea autovehiculelor istorice, păstrând vie istoria pe care aceste autovehicule au scris-o de-a lungul timpului și, sperăm, vor continua să o scrie și în viitor.

"Am putea spune multe povești, însă experiența se simte cu adevărat la circuit, un loc în care atmosfera devine din ce în ce mai captivantă cu fiecare etapă la care participi și îți dorești să vezi și să iei parte la eveniment. Nu putem descrie în cuvinte ceea ce ne face să ne dorim să o luăm de la capăt de fiecare dată, însă dorința e așa de mare că de fiecare dată încercăm să facem și mai bine. Este pasiune pură într-o atmosferă prietenoasă și sigură, elementele ce alcătuiesc comunitatea Romanian Retro Racing", a declarat, în încheiere, Cătălin Cedric Ghigea, organizatorul Romanian Retro Racing.