Dominic Marcu: Pasiunea care a transformat cursele auto din România prin inovația mașinilor electrice

Fiind pasionat încă de mic de viteză și mașini, Dominic Marcu a participat ca spectator la competiții, visându-se pilot. În 2013, acest vis a devenit realitate prin absolvirea unei școli de pilotaj. De atunci, Dominic Marcu a participat în Campionatul Național de Viteză în Costă și a pilotat mai multe maşini cu combustie internă, obţinând numeroase rezultate notabile. Decizia de a trece de la pilotajul mașinilor cu combustie internă la mașinile electrice a fost determinată de dorința de a fi implicat în proiecte unice și inovatoare, care să aibă un impact pozitiv.
Tranziția de la mașinile cu combustie internă la mașinile electrice a reprezentat o provocare interesantă și incitantă pentru Dominic Marcu, iar rezultatele obținute au oferit motivația de a merge mai departe și de a continua explorarea întregului potențial al motorsportului electric.
Într-o zi, în timp ce urmărea un videoclip pe internet cu un BMW i3, lui Dominic i-a venit ideea de a construi o mașină electrică de curse. Următorul pas a fost acela de a trimite o propunere către BMW Group, propunere care a fost primită cu entuziasm. Acesta a fost începutul unui proiect inovator, menit să aducă în atenție potențialul mașinilor electrice și influența pe care o pot avea asupra motorsportului din ziua de azi, dar și din viitor.
"În urma mai multor teste și încercări, s-a constatat că structura de carbon a mașinii i3 prezenta dificultăți în adaptare pentru competiții. În același timp, în momentul se căutau soluții pentru a duce mai departe proiectul, a fost lansat MINI SE. Din acest moment, s-a hotărât continuarea proiectului cu acest model și au început testele și pregătirile pentru a se îndrepta rapid către linia de start".
De la pilotajul mașinilor cu combustie internă, la mașinile electrice
Procesul de dezvoltare a unei mașini electrice de curse în România a întâmpinat însă numeroase obstacole. Prima provocare a fost legată de identificarea obstacolelor legate de tranziția de la un model de stradă la unul de competiție. Componentele electrice multiple au complicat această tranziție, cerând modificări și adaptări specifice. În această călătorie, parteneriatul cu Unplugged Performance din SUA a fost esențial. Această companie specializată în dezvoltarea de piese de curse pentru mașinile Tesla a oferit expertiza și susținerea necesare pentru a achiziționa și implementa componente esențiale pentru modificări.
O altă provocare majoră a fost găsirea soluțiilor potrivite pentru fiecare aspect al transformării mașinii. Fiecare modificare a necesitat testare și ajustare constantă, deoarece nu exista o rețetă predefinită pentru succes. A fost nevoie să se experimenteze și să fie făcute ajustări pe parcurs, lucrând cu piese care nu se potriveau întotdeauna perfect și căutând soluții creative pentru problemele apărute.
În motorsport în general sunt implicate numeroase costuri, în special pentru materialul de concurs și echipa tehnică. Acestea includ și achiziționarea anvelopelor, combustibilul necesar pentru antrenamente și curse, precum și taxele de participare.
Fiind instructor de schi, Dominic strângea fondurile necesare în timpul iernii, ceea ce îi permitea să acopere costurile cu închirierea mașinii și pe cele asociate participării la concurs. Bugetul strâns acoperea însă doar participarea la etapa de casă, cea de la Sinaia din Campionatul Național de Viteză în Coastă, fiind singura competiție la care reușea să participe.
"Aceste provocări financiare au reprezentat o sursă de motivare suplimentară pentru mine, determinându-mă să muncesc și mai mult și să nu renunț niciodată la visul meu. Însă dezvoltarea unei mașini electrice de curse din România a fost un proces plin de provocări, dar și de satisfacții, pe măsură ce am reușit să depășim obstacolele și să aducem la viață acest proiect inovator".
Proiectul TESLA MODEL 3 de competiții
Dorința de a iniția proiectul unei mașini de curse Tesla Model 3 a fost inspirată de pasiunea pentru inovație și dorința lui Dominic de a fi parte dintr-o schimbare semnificativă în motorsport. După un sezon complet în 2021 cu un Mini Cooper electric, Dominic a simțit că este momentul să își ducă visul la un nivel superior.
Decizia de a construi prima Tesla Model 3 de competiții din Europa în 2022 a fost determinată de dorința de a demonstra că o mașină de curse 100% electrică poate să ofere performanță și, în același timp, să protejeze mediul înconjurător. S-a dorit să se demonstreze faptul că motorsportul poate fi și electric și sustenabil, în același timp.
Mașinile electrice sunt silențioase, ceea ce înseamnă că nu îți dai seama de viteză și de comportamentul din timpul cursei. În plus, bateriile mari duc la o greutate totală mai mare, ceea ce afectează manevrabilitatea și dinamica de conducere, fiind necesar să se pună accentul pe o strategie preventivă de frânare. Cu toate acestea, există și avantaje semnificative. Motoarele electrice oferă un cuplu ridicat încă de la pornire, ceea ce permite o accelerare instantanee și o reacție rapidă la comenzi. De asemenea, deoarece mașinile electrice au un singur raport de transmisie, schimbarea treptelor de viteză nu mai reprezintă o problemă.
"Dacă ar fi să vorbesc despre obiectivele mele pentru acest proiect, nu pot spune decât că sunt multiple. În primul rând, îmi doresc să îmbunătățesc performanțele mașinii. Motorsportul depinde de o serie de factori, iar în cazul unei mașini electrice precum Tesla Model 3, a fost necesar să petrec mult timp pentru a înțelege mașina și a mă adapta la schimbare".
Promovarea și dezvoltarea mobilității electrice în România și în lume
Alegerea de a concura cu mașini electrice nu este doar o demonstrație a performanței și a potențialului acestor vehicule în motorsport, ci și un mesaj puternic privind viitorul mobilității durabile. Competițiile oferă o platformă excelentă pentru a atrage atenția asupra beneficiilor mașinilor electrice, inclusiv reducerea emisiilor de carbon, îmbunătățirea calității aerului și promovarea unui stil de viață sustenabil.
Inițiativa de a concura cu o mașină electrică a fost primită cu un interes considerabil din partea comunității de motorsport din România și de către publicul larg, fiind percepută ca o mișcare îndrăzneață și inovatoare, care a adus un suflu nou și o perspectivă modernă asupra motorsportului.
"Prin încurajarea și promovarea utilizării mașinilor electrice în competiții și în viața de zi cu zi, sper să inspir și să motivez mai mulți oameni să adopte această formă de transport ecologică și să contribuie la protejarea mediului înconjurător. Astfel, prin exemplul pe care l-am oferit în motorsportul cu mașini electrice, îmi propun să contribui la accelerarea tranziției către un viitor mai sustenabil și mai prietenos cu mediul înconjurător".
Cerințele tehnice și de performanță specifice competițiilor cu mașini electrice
Pentru a pregăti mașina pentru participarea la competiții, echipa din spatele proiectului a pus la punct o strategie detaliată. Astfel, primul pas a constat în achiziționarea mașinii și "golirea interiorului", urmată de montarea rollbar-ului. Au fost achiziţionate componentele necesare modificărilor pentru frână față/spate, braţe față/spate, pentru reglarea unghiurilor de cădere, fugă şi convergență. Totodată, barele de stabilizare față/spate au fost înlocuite, toate acestea îmbunătăţind în mod semnificativ direcţia, frânarea şi stabilitatea maşinii. De asemenea, a fost achiziționată suspensia KW-4V cu compensatoare, care a fost realizată la comanda de KW, fiind cea mai performantă pentru acest model. În plus, la partea de rulare s-a optat pentru jante motorsport model Braid, greutatea fiind mult scăzută faţă de modelul standard, iar pneurile alese de tip slick.
Pentru creşterea eficienţei dinamice şi a performanţelor, în procesul de transformare s-au eliminat componente ne-esenţiale pentru o maşină de curse, s-au înlocuit anumite elemente, fabricându-se altele mai uşoare, din fibră, toate aceste lucruri ducând la scăderea greutăţii maşinii cu câteva sute de kilograme. De asemenea, s-au instalat toate elementele de siguranţă, precum scaune, centuri, stingător automat şi volan.
"În tot acest proces, am investit timp și resurse în cercetare și dezvoltare pentru a găsi cele mai bune soluții tehnice și pentru a optimiza performanța mașinii. Colaborarea cu specialiști din domeniul auto și cu producătorii de componente ne-a permis să integrăm cele mai avansate tehnologii și să facem ajustările necesare pentru a atinge standardele de performanță și fiabilitate cerute în competiții".
Planurile pentru continuarea și dezvoltarea proiectului cu TESLA MODEL 3
Faptul că echipa a rămas mereu deschisă la schimbare, fiind pregătită să facă ajustări și să se adapteze rapid la cerințele și condițiile specifice fiecărei competiții, i-a permis lui Dominic să își depășească constant limitele. În continuare, se lucrează la îmbunătățirea și optimizarea performanței mașinii TESLA Model 3, prin intermediul unor noi modificări și ajustări tehnice. Rezultatele obținute până acum au fost remarcabile, Dominic Marcu reușind să câștige o etapă cu această mașină și să aibă multiple clasări pe podiumul general. Cu toate acestea, există întotdeauna loc pentru îmbunătățiri pentru a face mașina și mai performantă și mai competitivă.
Cu fiecare obiectiv atins, Dominic a visat la un nou proiect, unul care să ofere provocări și satisfacții mai mari - un vis dublu, cu două mașini puternice și unice.
"Suntem hotărâți să continuăm să evoluăm și să depășim propriile limite, motiv pentru care am decis să punem bazele unui nou proiect unic: prima Tesla Model S Plaid de competiții din Europa. Cu o putere impresionantă de 1.020 de cai, acest vehicul ne va oferi oportunitatea de a fi în topul clasamentului și de a demonstra, încă o dată, că o mașină de curse 100% electrică poate performa și obține rezultate remarcabile.
Echipată cu rollbar omologat FIA cu nr. 1 în lume, elemente de siguranță suplimentare, frâne de carbon și o suspensie îmbunătățită, mașina este pregătită de startul competițional și a avut prima etapă la Rânca pe 25-26 mai 2024".
Tehnologia și inovația în domeniul mașinilor electrice
Obiectivul lui Dominic Marcu este de a redefini viitorul racing-ului printr-un mod mai eficient de a participa în competițiile auto, în care tehnologia și sustenabilitatea joacă un rol important.
"Îmi doresc să fie din ce în ce mai multe mașini electrice la start. Mă bucur să fiu un exemplu pentru oameni. Avem nevoie de încurajări și de susținere pentru a face schimbări. Este o satisfacție foarte mare să inspir și să motivez persoanele să-și urmeze visurile. Mă consider o persoană foarte norocoasă! Cu susținerea apropiaților și a partenerilor am reușit materializarea unui vis. Este o satisfacție foarte mare să vezi că proiectul pentru care ai muncit atât de mult prinde contur și rezultatele se văd".
Pe Dominic îl puteți urmări pe site-ul oficial www.dominicmarcu.ro sau pe rețelele de socializare:
Facebook: https://www.facebook.com/dominic.marcu
Instagram: www.instagram.com/dominic_marcu
YouTube: https://www.youtube.com/@DOMINIC_MARCU
TikTok: https://www.tiktok.com/@dominic_marcu