TUNING - Am început de la zero. Și nu regret nimic. Dar îți spun sincer: nu e ușor – Gânduri reale din garajul unui pasionat de tuning

16/07/2025

Când am început, habar n-aveam ce-i aia ET la o jantă sau cum se reglează o suspensie coilover. Aveam doar o mașină banală, un vis vag și câteva screenshoturi salvate de pe Pinterest și forumuri. Voiam "să arate altfel". Voiam "să fie a mea". Nu știam atunci că de fapt voiam să-mi exprim o parte din mine. Nici că o să coste atât de mult – nu doar bani, ci și timp, răbdare, nervi și foarte multe greșeli.


Nu e doar o mașină. E o poveste în construcție

Îți dai seama repede că tuningul nu e despre LED-uri puse la mișto sau despre "să se uite lumea la tine în parcare". E despre identitate, despre proces, despre ce înveți când vrei să pui frâna sport, dar descoperi că trebuie să schimbi și etrierii, și conductele, și... bugetul.

Dar, sincer, nu schimb nimic. Pentru că în tot procesul ăsta am învățat mai multe decât credeam: despre mașini, despre oameni, despre mine.

Ce nu-ți spune nimeni când visezi la un build?

Hai să-ți povestesc una scurtă – că poate o recunoști și tu, sau o să ți se întâmple.

Era vineri, primăvară, am primit coletul cu "piesa aia" – un short shifter, ceva aparent simplu, dar care trebuia să-mi transforme feeling-ul la schimbarea treptelor. Planul era clar: "o montez sâmbătă dimineață și la prânz dau o tură".

Doar că n-a fost chiar așa.

După două ore, patru tutoriale pe YouTube și câteva încercări de a desface o piesă cu o cheie care nu era potrivită, am reușit... să stric bucșa originală. Piesa nouă nu se potrivea – nu era pentru motorul meu. Și da, era vina mea că n-am verificat seria exactă. Am pierdut toată ziua, nervii și banii. Și nici nu mai puteam pune la loc piesa veche fără să improvizez ceva temporar. Am ajuns să dau telefon sâmbătă seara, rușinat, unui coleg de pe grupul de pasionați să mă ajute cu un set de bucșe OEM și să mă tragă de urechi prietenos. Duminică am stat în parcare, uitându-mă la mașină ca la un puzzle neterminat.

De-atunci am învățat un lucru simplu, dar vital: nu tot ce pare plug & play chiar este. Și dacă vrei să faci lucrurile corect, trebuie să știi ce faci, sau să știi pe cine întrebi.


Ce le-aș spune celor care vor să înceapă?

Nu te arunca direct. Nu pentru că nu meriți, ci pentru că poți face mai mult, mai bine, mai inteligent.

Începe cu învățarea

Caută, citește, învață. Află ce înseamnă ET, offset, camber, LSD, stance, OEM+, ECU remap. Nu trebuie să știi tot, dar trebuie să înțelegi cu ce ai de-a face. Ce stil îți place? Vrei look? Vrei performanță? Vrei daily drive sau mașină de show? Fă-ți un plan clar, altfel o să arunci bani în direcții fără sens.

Intră în comunități

Nu subestima niciodată puterea grupurilor de pasionați. Da, există și hateri. Dar mai sunt și oameni care ți-au luat-o cu 2-3 ani înainte și pot să-ți economisească bani, timp și nervi doar dintr-un comentariu.

Discută. Postează. Întreabă. Vei învăța mult mai mult dintr-un reply sincer decât dintr-un tutorial "perfect" pe TikTok.

Nu doar evenimente. Implică-te

Participă, dar nu doar ca spectator. Mergi în parcări, întreabă despre build-uri, vorbește cu cei care au deja suspensii, setup-uri de roți, custom interior. Oamenii sunt mândri de munca lor și, de cele mai multe ori, vor fi bucuroși să împărtășească din experiență.

Și da, fă-ți curaj să recunoști că ești la început. E mai ok decât să te dai expert și să te faci de râs.

Pune bazele corect

Dacă ai ocazia, mergi la un curs – de mecanică, detailing, wrap, diagnoză, orice. Nu trebuie să devii tu mecanicul complet al propriei mașini, dar cunoștințele de bază te vor salva de alegeri proaste și cheltuieli inutile. Vei ști să pui întrebările bune.


Buildul tău = proces, nu destinație

Toți vrem mașina perfectă, dar adevărul e că build-ul nu se termină niciodată. Vei schimba, vei ajusta, vei regândi. Asta face parte din farmec.
Și fiecare etapă vine cu ceva ce înveți. Nu te grăbi. Nu copia orbește. Inspiră-te, dar creează ceva ce te reprezintă.

Nu pentru Instagram, nu pentru validare. Ci pentru satisfacția aia pură când te urci în mașină și știi că e a ta. Nu doar în acte, ci în viziune, în decizii și în fiecare detaliu.

Nu e un concurs. E un drum. Și nu ești singur.

Indiferent dacă ai un hatch banal sau un proiect cu airride, dacă ești sincer cu tine și ai răbdare, vei ajunge acolo.


Articol de "Un pasionat de Tuning"


Tocmai de asta am creat o comunitate unde nu contează ce ai acum, ci ce vrei să construiești.

Intră în grupul nostru de WhatsApp pentru pasionați de tuning.
Distribuim articole, idei, tutoriale, resurse și reduceri. Ne ajutăm între noi să nu stricăm weekendul doar pentru că o piesă n-a fost compatibilă.

👉 Completează formularul de înscriere aici și primești invitația când deschidem accesul.